Над 65 хил. лева струва лечението на един пациент с Хепатит С

Здравната каса иска още 10 % отстъпка от цената на революционната терапия, която единствена убива вируса напълно

399
хепатит С

134 българи са получили безплатно новото революционно лекарство срещу Хепатит С. Здравната каса заплаща изцяло безинтерфероновите терапии от април тази година, като за четири месеца е похарчила за скъпите медикаменти 8,8 млн. лева. Това прави по над 65 000 лева на един болен. Курсът на лечение продължава три месеца, а около 90 % от пациентите се излекуват напълно. Още преди касата да започне да покрива на 100 % новата терапия, лекарите във ВМА лекуваха с нея свой пациент, като разходите бяха за сметка на фирмата производител на лекарството. „В момента човекът е напълно здрав, в кръвта му няма и следа от вируса“, обясни за Скенер.нюз проф. Крум Кацаров, началник на клиниката по гастроентерология и хепатология във Военна болница.

Със старите лекарства това не беше възможно, а в голяма част от случаите болните умират от усложнения, причинени от вируса на Хепатит С в рамките на няколко години. За друга част от тях трансплантацията на черен дроб е неизбежна, за да живеят. Но пък стойността на стандартното лечение излиза по-малко от 9000 лева на човек.

За да може всичките над 500 българи, одобрени за новата терапия до този момент, да стигнат до модерното лечение, здравната каса е поискала от фармакомпаниите още 10 % отстъпка от цената на лекарството. Фирмите вече дадоха между 30 и 50 % отстъпки, за да може НЗОК изобщо да започне да плаща скъпите медикаменти. Въпреки това разходите се оказват непосилни за фонда.

В световен мащаб над 150 млн. души са заразени с вируса на Хепатит С, а 70 000 болни умират всяка година. У нас пациентите с Хепатит С са близо 100 000 и дори само 1 % от тях да са показани за лечение с революционната терапия, това би струвало на здравната каса над 80 млн. лева, което е бюджетът за цяла година за всички безплатни изследвания например, но за близо 6,2 млн. осигурени българи.

СПОДЕЛИ