Пиян вилня в „Пирогов“, нокаутира лекар и сестра

Медиците излязоха на протест срещу насилието, здравният министър отиде при тях

Лекар и медицинска сестра от „Пирогов“ са били нападнати от пациент по време на дежурство в неделя рано сутринта. Това съобщиха от спешния институт. Поредното посегателство над медици изкара работещите в „Пирогов“ на спонтанен протест срещу насилието на хората в бели престилки. Точно в 9.30 часа тази сутрин стотици доктори и сестри от спешната болница напуснаха кабинетите и операционните и излязоха, за да кажат „не“ на насилието.

„Пациентът беше приет в шокова зала с голяма порезна рана на лицето. След като го зашихме и обработихме раната, той стана от масата и първо удари с юмрук сестрата в лицето, а след това се нахвърли и върху мен“, разказа пострадалият анестезиолог-реаниматор д-р Тома Попов. Той и колежката му се озовали на земята, докторът е с нараняване в областта на главата и по ръката, а сестрата е с комоцио, счупен нос и пукната лицева кост. Тя е настанена за лечение в неврохирургията на „Пирогов“, предстои и операция на носа.

Медиците настояват за бързо разследване на случая и наказание за нападателя. Това е 32-годишния Младен М., който бил и във видимо нетрезво състояние. Мъжът е от пернишкото село Калище, няма криминални регистрации. Задържан е за 24 часа и е привлечен като обвиняем за нанасяне на телесна повреда на медицинско лице. Освободен е заради здравословното му състояние и е настанен в „Софиямед“.

 

„Категорично недопустимо е насилието върху лекар, независимо в какво състояние е бил пациентът. Това, което е причинил, е приравнено в закона като насилие срещу длъжностно лице“, заяви здравният министър д-р Петър Москов, които отиде при протестиращите лекари. Москов се срещна с директора на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов, за да обсъдят дали са необходими по-специални мерки за сигурност в спешния институт. Какви ще бъдат те ще стане ясно утре след среща на проф. Миланов с оперативното ръководство на МВР.

„Винаги ще има идиоти, които посягат на лекари, но въпросът е институциите да посрещат тези прояви с цялата строгост на закона, за да не може някой да се чувства безнаказан“, коментира още здравният министър. „Не мога да нарека това протест, но хората заявиха категоричното си искане за бързи и адекватни действия от страна на правоохранителните и правозащитните органи“, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов. Той обаче уточни, че лекарите нямат никакви политически искания и не искат ничии оставки.

„Някой трябва да се замисли в каква държава живеем. Подложени сме на тежък геноцид, кой ли не се изпразни върху нещастните ни глави“, разгневи се проф. Милан Миланов, началник на Централната реанимация на спешната болница и шеф на столичната лекарска колегия.  „Последно време слушам, че сме крадци, защото не сме съгласни с идиотията с пръстовите отпечатъци. Всеки болен, който влиза тук и му се казва, че нещо не се заплаща от касата и той трябва да си извади парите от джоба, смята, че ние му взимаме парите, а не НЗОК или МЗ. А и във всяка нормална държава този идиот, който нападна докторите, щеше вече да лежи в затвора. Ако не променим нещо радикално в системата и не постигнем доверие между лекари и пациенти, нищо добро не ни чака“, подчерта проф. Милан Миланов.

СПОДЕЛИ