Внасяме липсващи лекарства от Румъния

Ще договаряме заедно със северната ни съседка по-ниски цени за скъпите инавативни медикаменти, съобщи здравният министър д-р Петър Москов

Петър Москов

България ще внася лисващи на пазара лекарства от Румъния, съобщи здравният министър д-р Петър Москов на конференцията за Европейско партньорство за достъпно здравеопазване. Тя се провежда в София и на нея присъстват 150 участници от 25 страни.

„На дни сме от финализиране на споразумението с Румъния за осигуряване на достъп до иновативни лекарства. Ако до средата на следващата година, изчезналите от България и Румъния медикаменти, са налични, това ще е ясна индикация за успеха на споразумението“, обясни Москов. По думите му, договорката между двете държави няма да отмени местните законодателства и правила за ценообразуване и предоставяне на лекарствени отстъпки от индустрията. Споразумението обаче ще осигури възможност за договаряне на по-справедливи цени на иновативните терапии, както и взаимни доставки между България и Румъния на липсващи лекарства на пазарите им.

За целта двете държави ще създадат съвместен комитет, който да преговаря с фармацевтичните фирми за по-евтини медикаменти. Когато даден продукт, регистриран в Позитивния лекарствен списък на едната страна, например България, не е наличен, но е го има в Румъния, то северната ни съседка ще може да го закупува при своите условия, след което нашата държава ще покрива съответната сума, за да осигури медикамента за българските пациенти.  Само през миналата година от страната ни са заличени от продажба около 180 медикамента, а за последните 10 години бройката на дерегистрираните продукти надхвърля 2000. „Обикновено това са евтини лекарства, златен стандарт за съответните заболявания“, посочи д-р Москов.

„Начинът, по който се ценообразуват лекарствата в момента, е несправедлив за държави с БВП като този на България. На търговията с лекарства не бива да се гледа само като на търговия, защото са намесени по-висши ценности“, коментира още здравният министър.

Очаква се споразумението между България и Румъния да заработи реално до средата на 2017 г. То ще бъде отворено за всички държави, които искат да се присъединят. Директните разходи на ЕС за лекарства между 2005 и 2014 г. нарастват от 79 млрд. евро на 86 милиарда евро. Онкопрепаратите пък отбелязват ръст от 12 милиарда до 22 млрд. евро.

СПОДЕЛИ