Купуваме хапчета с електронна рецепта от март догодина

Информацията какви медикаменти са изписани и в какво количество ще постъпва в сървъра на здравната каса

494
електронна рецепта

Издаването на електронни рецепти на пациентите ще започне през март следващата година, съобщи зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков, който прави обиколка из страната, за да проследи как работи системата за пръстовия отпечатък.

„Електронната рецепта е част от цялостната концепция за електронно здравеопазване в страната, което с всички включени в него услуги ще започне да работи напълно през първата половина на 2017 година“, уточни Шарков. Според него електронната рецепта ще замести използваната досега хартиена, а изписаните лекарства ще бъдат нанасяни от лекаря по електронен път в здравната карта на пациента. С нея той ще може да ги купи в аптеката.

Информацията какви медикаменти са изписани и в какво количество ще постъпва и в сървъра на здравната каса. „Това е един механизъм, чрез който може да осъществява непрекъснат и постоянен контрол“, посочи зам.-министърът. По думите му цялата електронна система ще даде възможност НЗОК да защитава парите на здравноосигурените. „Това е задължение на касата по закон и то трябва да бъде изпълнявано“, допълни д-р Шарков.

СПОДЕЛИ