Измислиха електронни хапчета

Умните таблетки осведомяват лекуващия лекар за прегрешенията на болния

434
електронни хапчета

Известно е, че много хора не следват точните лекарски препоръки за това как да си пият медикаментите. Често нарушават дозата или пропускат определеното време за прием на лекарствата. Ето защо американска  компания  е създала подходящи за поглъщане електронни таблетки. Те имат способността да събират информация за приема на медикаментите и да „докладват“ на лекарите.

Таблетките са направени  от силиций, мед и магнезий. В тях е поставен подобен на песъчинка сензор (трансформатор на физични или химични данни в удобни за използване сигнали). Веднъж попаднали в храносмилателната система, сензорите на новите хапчета се захранват от киселините в стомаха. Тогава умните хапчета генерират сигнал, който се изпраща до специална лепенка за наблюдение върху кожата. Тя от своя страна се свързва със смартфона на пациента, а телефонът предава получените данни на лекуващия специалист.

Няколко минути по-късно таблетката, която някои наричат „доносник“ се разтваря в стомаха на болния човек. Електронните таблетки са одобрени от американската Администрация за контрол на храните и лекарствата.

 

СПОДЕЛИ