Имплант в мозъка атакува неврологични разстройства

Възможно е устройството да пребори и ранен стадий на рак, твърдят учени

480
имплант в мозъка

Имплант, който чрез стимулация на отделни участъци на мозъка премахва симптомите на някои психични и неврологични разстройства и дори лекува сериозни заболявания като рак в ранен стадий, са разработили изследователи от Калифорнийския университет в САЩ. Първите лабораторни експерименти с животни са завършили обнадеждаващо, съобщава fark.ru.

Мозъкът бива увреждан при много заболявания – шизофрения, болест на Алцхаймер, различни тумори. Тогава човек намалява познавателните си способности, има главоболие, проблеми със съня. Проявяват се параноидни синдроми, нарушава се връзката с реалността. На практика личността е разрушена.

По принцип при неврологичните заболявания е нарушена връзката между мозъка и тялото: тялото отказва да изпълнява „командите“ на мозъка, това води до нарушение на двигателната моторика, парализа, частична или пълна неподвижност. В най-лошия случай човек се превръща в „растение“ – нито мисли, нито се движи. Доскоро лечението на такива пациенти имаше като посока да се забавят дегенеративните процеси в мозъка чрез не винаги безопасни медикаменти.

Устройството, разработено от американския екип биолози и програмисти, било имплантирано в  лабораторни мишки. Принципът на действие е да стимулира проблемните области на мозъка с помощта на лазерни импулси. При гризачите изчезнали симптомите и последствията от някои болести. Рак на мозъка, открит при животните в ранни стадии, бил напълно  резорбиран. Освен това миниатюрният апарат, имплантиран в мозъка, има функцията да потиска инфекциозните и възпалителни процеси, които често възникват като реакция от появата на чужди тела в организма.

Разбира се, никой не бърза да обявява импланта за панацея. В късните стадии на рак, когато мозъкът е практически унищожен, е малко вероятно да се постигнат „чудодейни“ резултати. Но голямата крачка напред е налице. Вижда се перспектива и „чудото“ да намери приложение при здрави хора – за подобряване на паметта, възприятията, мускулната реакция и работата на мозъка като цяло.

СПОДЕЛИ