Лятото е сезонът на конюнктивите

Слънцето вреди и на очите, за защита повече работа върши обикновена шапка, отколкото маркови очила

конюнктивит

Лятото е в разгара си, отпускарите са повече от работещите и последното, за което мислим по време на морската почивка, са проблемите. И ако с „тревъл“ диариите и изгарянията сме свикнали, то често забравяме, че и очите ни са изложени на риск.

Точно лятото е сезонът на вирусните конюнктивити, предупреждава д-р Владислава Косталевска, офталмолог от болница „Токуда“. И не – проблемът не е в морето, нито в басейните, а в количеството хора на квадратен сантиметър. И във върлуващите през този период адено и ентеро зарази.

„Вирусният конюнктивит започва със силно зачервяване, може да се появят  и кървави петна, секрецията е бистра, а не гнойна като при бактериалния“, обяснява д-р Косталевска. Преди тези издайнически симптоми може да вдигнете лека температура или да се оплаквате от кашлица.

Няма капки, които лекуват вирусни конюнктивити, тъй като това са самоограничаващи се инфекции. Или иначе казано – минават от само себе си. Слагат се антибиотични капки, за да не се превърне вирусната зараза в бактериална. Двете се различават и по това, че вирусната засяга и двете очи, докато бактериалната – само едното. Но пък вирусният конюнктивит е много по-заразен и се предава по контактен път.

Затова и хигиената е много важна. „Ползването на отделни кърпи, хавлии и калъфки за възглавници е задължително, в противен случай – пламва цялата къща“, съветва д-р Косталевска.

Ако до 10-14 дни оплакванията не преминат, трябва да се потърси лекарска помощ. Защото конюнктивитът може да се е превърнал в кератит. „Това означава, че се е възпалила и роговицата на окото“, обяснява офталмологът.  При това усложнение лечението вероятно ще се проточи цял месец, като си прилагат антибиотични капки и кортикостероди. И не бързайте да се стряскате от „лошите“ кортикостероиди – не се пият, а са на капки и освен това прилагането им е за кратко време.

Че слънчевото лъчение може да причини сериозни вреди на кожата знаят и децата. Но малцина се замислят колко вреден е ултравиолетът за очите и зрението. Продължителното пребиваване на открито без защитни средства може да завърши със сериозни патологични изменения не просто на повърхността, но и в дълбоката вътрешна структура на окото. Ако за кожата най-опасни са обедните часове, когато слънцето е в зенита си, при зрителния орган е обратно – най-много ултравиолетови лъчи попадат право в очите, когато слънчевият диск не е толкова високо. Опасност са и лъчите, които се отразяват от вода, пясък, огледало, и попадат в незащитеното око. Някои от най-честите очни заболявания с причина ултравиолетово лъчение са синдромът на сухото око, снежната слепота, птеригиум (външно перде) и катаракта (вътрешно перде). При това с неприятната уговорка, че симптомите при част от тях могат да се проявят и не на мига.

Синдромът на сухото око се отличава с парене и болка, усещане за чуждо тяло и ескалиращо влошаване на зрението. Симптомите нарастват през целия ден, което води до бърза умора и значително намаляване на работоспособността. В основата на механизма за развитието на синдрома е резкият спад в количеството слъзна течност, добавено и от нарушение на нейния качествен състав.

Снежната слепота пък е коварно заболяване, което се развива известно време след въздействие на ултравиолетова светлина върху ретината на окото. Пациентите се оплакват от остра болка в очите, фотофобия, сълзене. Тези симптоми могат да се развият в пълна, но все пак краткосрочна загуба на зрението. Обикновено след няколко дни слепотата отминава.

Птеригиумът също е свързан с продължително излагане на окото под ултравиолетово лъчение. В началото пациентите нямат оплаквания, макар и диагнозата да е лесна, тъй като за страничен наблюдател е видим разпростиращ се непрозрачен конюнктивит върху прозрачната роговица. С прогресиране на заболяването зрението се влошава и се налага операция.

Съвременната медицина категорично е обявила ултравиолетовите лъчи за една от причините за помътняване на лещата, която е важен елемент на цялата светлоотразителна система, каквато представлява само по себе си човешкото око. Симптомите на катаракта в ранните стадии могат да бъдат размазване на зрението, раздвоение на предметите или оцветяването им в жълто. Крайният стадий на катарактата е достигане на пълна непрозрачност на лещата, което води до слепота, ако не се оперира пердето.

Ако вече сте съгласни каква опасност за очите са ултравиолетовите лъчи ще приемете и няколко съвета. За защита от директната слънчева светлина по-добра работа върши една обикновена широкопола шапка. За разлика от тъмните очила, които не са в състояние да гарантират защита, тъй като коварството на ултравиолетовите лъчи е да се отразяват в различни повърхности, включително и от най-скъпите очила и все пак да попадат в окото. Максимална защита осигуряват само качествени лещи с ултравиолетов филтър.

 

ВИЗИТКА

Д-р Владислава Косталевска – офталмолог, МБАЛ „Токуда Болница София“. Завършва медицина в Медицински Университет – София през 2002 г. Специализира офталмология в Александровска болница 4 години. Получава допълнителна квалификация по глаукома в Женева, Швейцария 2006 г. и по отлепване на ретината в Монте Карло 2007 г. Провежда едномесечен курс на обучение по очни болести в Университетска Болница Дортмунд, Германия през 2008 г. Спечелва едномесечен стаж в областта на диагностиката и лечението на заболяванията на ретината в Moorfields Eye Hospital Лондон, Англия през 2010 г. Редовно участва в специализирани конгреси, симпозиуми и семинари в страната и чужбина.

СПОДЕЛИ