Изкуствен интелект поставя диагнози

Суперкомпютър предписа правилния лек за жена болна от рядка форма на левкемия

431
изкуствен интелект

Изкуственият интелект на суперкомпютъра IBM Watson е спасил живота на жена, която е болна от рядка форма на левкемия, съобщава онлайн изданието NDTV, цитирано от Dnevnik.bg. Учени от Университета на Токио са използвали Watson, за да анализират генетичните промени в състоянието на 60-годишна жена.

Първоначално жената е била с диагноза за друг тип левкемия. Лечението обаче изобщо не действало, което озадачило лекарите. Те се обърнали за помощ към изкуствения интелект. Само за 10 минути Watson е анализирал данните от изследванията на жената спрямо база данни с 20 милиона  други подобни анализи и проучвания. Watson е открил точното заболяване – друга форма на левкемия.

Watson дори препоръчал и конкретно лечение. Лекарите го изписали на жената и то дало резултат. Те допълват, че Watson вече е идентифицирал и друга рядка форма на левкемия у друг пациент.

Това са първите случаи, когато изкуствен интелект се използва не само за потвърждаване, но и за откриване на конкретна диагноза и лечение. Ще мине още доста време, преди този метод да стане масово използван. Освен това може да се разчита на него, само когато има достатъчно голяма база данни за сравнение. Все пак постижението е важно и показва възможностите на изкуствения интелект, когато бъде използван правилно.

СПОДЕЛИ