Защо повръщат бременните?

Хормонът със звучното име хориогонадотропин е „виновникът“ за гаденето, прогестеронът пък докарва запек и депресия на бъдещите майки

бременни

Всяка жена очаква моментът, в който ще стане майка. Най-щастливият момент! Но преди да се появи на бял свят малкото човече, има един период от 9 месеца, в които може би не случайно старите хора наричат жената „трудна“.

Най-важни за бременността са първите 14 седмици – това е времето, през което завършва органогенезата на плода, категоричен е акушер-гинекологът д-р Данаил Илиев от болница „Токуда“. През тези седмици влиянието на вирусите и всякакви инфекции е особено сериозно и бъдещата майка трябва много да внимава. След това връзката между плода и матката става по-стабилна, а плацентата играе ролята на филтър и пази бебето.

„Ако жената иска да изкара една спокойна бременност въпреки повръщането, депресията, напълняването и всички други неудобства, я съветвам да си купи лека литература, да ходи на работа поне до 34-тата седмица, да се разхожда сред природата и да има неща, които я интересуват извън темата бременност. Рецептата за нормално протичане на 9-те месеца включва задължителното доверие между лекар и пациент“, обяснява д-р Илиев.

Та, защо повръщат бъдещите майки? Причината е във високото ниво на един хормон, който се образува в клетките на ембриона. Това е човешкият хормон хориогонадотропин. Освен това нивото на прогестерона по време на бременността се качва рязко. Тази комбинация води до чести позиви за повръщане, особено сутрин, и до спадане на кръвното налягане при изправяне. Тя е причина и за това на жената  все да й се спи и да бъде отпаднала, както и да има напрежение в гърдите. Когато преминат първите 12-14 седмици и вече се образува плацентата, тези симптоми постепенно отшумяват.

Бременните, които продължават да повръщат и след 14-ата седмица, е добре да потърсят консултация със своя гинеколог, защото може да става дума за заболяване на стомаха или черния дроб, съветва д-р Илиев.

Няма как да се избегне напълно прилошаването, но може значително да облекчим състоянието си, ако знаем някои хитринки. Едно от нещата е приемането на повече вода. Друг съвет е още преди ставане от леглото да се вземе някакъв бонбон за смучене. Витамините от група В са задължителни, защото те потискат центровете на повръщане в мозъка. Бременните трябва да знаят, че киселото също помага. Лимонът е незаменим помощник в борбата с гаденето, а калций, калиев и натриев цитрат на капки може да намалят честотата на повръщането.

Запекът е един от най-неприятните симптоми. И може би най-масовото оплакване. Проблемът се дължи на самата бременност. Промяната на хормоналните нива и по-скоро на женските полови хормони, особено на прогестерона, влияят на перисталтиката на червата. Положението се влошава допълнително след средата на бременността, когато се появява и причина от механичен характер – матката започва да притиска ректума.

За да се избегне влошаването му, се препоръчва хранителен режим, богат на фибри – консумация на сурови плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести продукти. Помагат сини сливи и смокини.

Отичането на краката, варикозните рани и хемороидите са чест спътник на родилката. Причините за подуването на краката и вените в слабините са едни и същи. Дължи се на увеличения кръвен поток, притискането, което матката упражнява върху основни кръвоносни съдове в таза, променения хормонален фон и по-слабата физическа активност. За да се подобри кръвотокът и да се предотврати отичането, трябва да се ограничи солта, която има свойството да задържа течности в организма, както и да се увеличат разходките сред природата.

Оплакванията, свързани с дишането, бъдещите майки по-често имат в края на бременността. През последните два-три месеца дишането става повърхностно, тъй като нарасналата матка започва да притиска органите в долната част на гръдния кош и белият дроб е лишен от пространство да се разширява при дишане, както обикновено. Подобно повърхностно дишане е и по-лесно изпълнимо за жената, но е препоръчително да се отделя време за релакс и упражняване на дълбоко вдишване. Специалистите препоръчват бременните да спят на лявата страна.

Потиснатото настроение е неизбежно. За него пак е виновен прословутият прогестерон. При жени, които нямат афективно разстройство, помагат физическата активност като йога, плуване, пилатес, леки, упражнения и най-вече разходките на чист въздух, съветва д-р Илиев. Друго много важно правило е жената да не се концентрира само върху бременността си. Помага и избягването на разговори с други бъдещи майки, както и по-малко четене на всякакви статии в интернет. Подкрепата от страна на близките може да ви избави от депресията.

Това, което със сигурност не трябва да прави бременната, е да пуши, да пие концентрати и да използва наркотици, категорични са гинеколозите. Виното и бирата не са в списъка на забранените неща. В него обаче са захарта, солта, въглехидратите и бялото брашно. В Европа за нормално напълняване по време на бременност се смята жената да качи 10 килограма, докато у нас нормата е 12 кг. Повече от това означава по-големи рискове за родилката и бебето.

Има много заблуди по отношение на рисковите фактори при една бременност. Една от тях е възрастта на жената. „Насаждането на чувство за непълноценност на дама, която е на 35-40 години и още не е родила, както и предразсъдъците, че зачеване на тези години би могло да бъде опасно, са абсолютно погрешни“, твърди д-р Илиев. Другите разпространени митове са, че ако жената е по-дребна или с по-тесен таз, ще роди по-трудно.

Риск обаче крият високото кръвно, повишаването на кръвната захар, някои неврологични заболявания или големи хирургични операции. Много състояния на самата бременност може да носят опасност – това са разположението на плацентата, многоплодната бременност, повишеното количество на околоплодните води, някои състояния на плода като сърдечни или бъбречни аномалии и непълна диафрагма.

 

СПОДЕЛИ