Гел запечатва вътрешна рана за 12 секунди

Когато е едва 17-годишен Джо Ландолина открива как да спре кръвоизлив на орган, причинен от травма, продуктът чака одобрение за употреба

571
гел за рани

В САЩ водещата причина за смърт на хората на възраст под 45 години е травмата. Една от основните причини тя да е толкова смъртоносна е, че се получава разкъсване на вътрешните органи. При руптурата е трудно да се спре кървенето, защото животоспасяващите мерки, като турникет или натиск, не са приложими за вътрешните органи.

Търсейки решение на проблема, 17-годишният Джо Ландолина участва в състезание през 2011 г. в Университета в Ню Йорк, като е единственият първокурсник. Неговата идея е да разработи органичен гел или пяна, който да запечатва рани. Идеята на тинейджъра  печели и през следващите три години Ландолина работи върху гел на растителна основа, който се втвърдява, когато се приложи върху кръв или тъкан.

Неговият продукт, наречен VetiGel, създава мрежа с помощта на ключов протеин от съсирването на кръвта. Гелът на Ландолина може да затвори вътрешна или външна рана в рамките на 12 секунди или по-малко. Също така, тъй като гелът е на растителна основа, може да се остави в тялото.

VetiGel вече е одобрен от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) за употреба при животни, а Ландолина, който вече е на 22 години, очаква до края на 2016 г. изобретението му да бъде одобрено за употреба и върху хора. Той се надява VetiGel да стане достъпен за широка употреба, както и да бъде включен в комплектите за първа помощ по света.

СПОДЕЛИ