Прозявката е естествният климатик на мозъка

Повечето хора се прозяват, когато видят някой друг да го прави, изключение са кърмачетата, аутистите и шизофрениците

675
прозявка
75 % от хората се заразяват само като гледат снимка на някой, който се прозява

Учените почти са разгадали за прозявката. Оказва се, че тя е много по-сложно нещо, отколкото се е смятало в миналото, пише в. „Уолстрийт Джърнал“. Прозявката може да ни охлажда главата, буквално. Поне така твърди ново изследване, хвърлящо светлина върху тази загадка. Резултатите биха могли да помогнат на хора, страдащи от безсъние, мигрена, епилепсия и депресия.

Прозявката не е признак на скука, противно на разпространеното мнение. Точно обратното – стресът предизвиква загряване на мозъка, а прозявката е заложеният от природата механизъм той да се охлади, за да работи по-добре. Тъй като той е особено чувствителен към прегряване, неговите реакции се забавят, а паметта отслабва при минимална промяна на идеалната температура от 37 градуса по Целзий.

Д-р Андрю Галъп от Щатския университет в Ню Йорк провел изследване с плъхове, което показва, че прозяването се предизвиква от бърза промяна в температурата на мозъка с около 0,1 градус по Целзий. Плъховете спрели да се прозяват, след като температурата се нормализирала.

В отговор на възникнал стрес нервната ни система включва своя защитен механизъм – човек вдишва голямо количество въздух, който дава възможност мозъкът да се охлади. Затова и разбирането, че прозявката показва скука или желание да спим не е вярно – всъщност прозявката помага на тялото да се ободри.

Ако обърнем внимание, нерядко се прозяваме преди важно събитие – артистите се прозяват преди представление, студентите – преди изпит. По този начин психиката помага на организма да се подготви за предстоящото натоварване. Любопитен факт е например, че често хората се прозяват преди екстремно изживяване – например скок са парашут. В този случай чрез прозявката тялото иска да потисне чувството на страх.

Промените в химическия състав на мозъка предизвикват прозяване, което обикновено продължава около 6 секунди и често се получават поредици от прозявки. Склонни сме да се прозяваме по-често през лятото. Повечето хора се прозяват, когато видят някой друг да го прави, изключение са кърмачетата, аутистите и шизофрениците. Прозяват се и почти всички животни, включително жабите и рибите.

 

 

СПОДЕЛИ