Откриха лекарство, което забавя прогресирането на Алцхаймер

Новият медикамент е първият, който се насочва към възлите на протеините, които разрушават нервните клетки в мозъка

476
алцхаймер

Ново лекарство може да забави прогресирането при болестта на Алцхаймер, твърдят експерти, пише dailymail.co.uk. Учените казват, че са успели значително да забавят скоростта на умственото увреждане при пациенти, които са приемали лекарството два пъти дневно. То забавя дори скоростта, с която мозъкът се свива при пациенти с деменция, според резултати, представени на най-голямата Световната конференция по Алцхаймер.

В някои случаи при пациентите е налице също „извънредно възстановяване”, казват изследователи. Изобретателят на лекарството, проф. Клауд Вишик от Университета в Абърдийн, заяви, че забележителните резултати ще му позволят да кандидатства за лиценз на лекарства следващата година. Ако всичко върви добре, медикаментът може да бъде на разположение на Националната здравна служба във Великобритания в рамките на три или четири години, надява се екипът.

Според експертите, революционното лекарство представлява „значимо събитие в историята на деменцията”. Те казват, че резултатите със сигурност са обещаващи, но призовават за по-нататъшни проучвания, за да се докаже, че медикаментът работи така, както предварителните проучвания предполагат.

Констатациите, представени на Международната конференция по Алцхаймер в Торонто, дават надежда за първото подобно лечение на болестта, която засяга 500 000 души само във Великобритания. В България дементно болните са около 100 000, като 25 000 от тях са с Алцхаеймер.

Забавянето на прогресирането на деменцията би позволило на хората да живеят независими по-дълго време, отлагайки момента, в който трябва да спрат да работят и някой да поеме грижите за тях. Съществуващите лекарства просто помагат за отстраняването на симптомите, без да се справят с основните причинители. Няколко международни фармацевтични компании се надпреварват коя от тях първа ще разработи лекарство, което в действителност забавя развитието на основните причини за болестта. Но новият медикамент, произведен от малката компания TauRX, изглежда сякаш може да победи фармацевтичните гиганти.

Лекарството достига до проблема по коренно различен начин, в сравнение с другите продукти. То е първото, което се насочва към възлите на протеините, които разрушават нервните клетки в мозъка, като разтваря протеина „тау” и спира формирането на възлите.

СПОДЕЛИ