Първи в света: Наши доктори излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб

Случаите на двамата пациенти на „Св. Иван Рилски“ са описани на първите страници на две авторитетни медицински издания

586
кръв

Български лекари първи в света излекуваха от хепатит С болни с рак на черния дроб. Докторите от болница „Св. Иван Рилски“ в София поеха риск в интерес на своите пациенти и приложиха нова за света терапия, която елиминира напълно вируса на хепатит С. Никой от колегите им в света до този момент не е имал смелостта да тръгне по този неутъпкан път и затова данните на нашите лекари са публикувани веднага на първа страница в две от най-авторитетните медицински издания, съобщи БНТ.

Резултатите от изследванията на двамата пациенти са особено важни, защото изглежда за момента са единствените в света. Те показват, че жена на 60 години и мъж на 69 години напълно са победили вируса на хепатит С, а в дробовете им няма рецидив от карциномите им, обяснява проф. Захари Кръстев, завеждащ клиниката по Гастроентерология в болница „Св. Иван Рилски“.

И двамата са имали тежки проблеми заради хепатита, но и късмета да попаднат на упорити лекари.  „Те дойдоха преди 15 години с цироза. И ние с магьосничества разни такива, опити за лечение, изпитване на най-новите неща им помогнахме“, разказва д-р Кръстев. Хванали рано рака, лекували го, а след това дошли и новите медикаменти, които напълно премахват вируса от организма. Макар и революционни, терапиите се прилагат в практиката отскоро с доказан ефект само при определени болни.

„Много е трудно една фармацевтична компания да включи пациенти с онкологични заболявания, когато се знае, че този болен може по време на проучването да почине от рака“, казва проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в лечебното заведение. Докторите обаче поели риск съвсем премерено, с опит и знания, въпреки липсата на достатъчно информация.  „И това което стана е, че тези пациенти действително изчистиха вируса на хепатит С и в момента ние отбелязваме едно много добро състояние на техния черен дроб“, хвали се проф. Антонов.  Вече година, рецидив на рака няма. Така доказват, че подобно лечение е възможно.   „При тези двама пациенти след спиране на лечението в продължение на една година имаме двукратно покачване на имунния капацитет. Докъде ще стигне този процес ще видим, никой не знае. Това е другото нещо, което представлява огромен интерес в цял свят. След като се изгони една инфекция с хепатит С и пациентите имат чернодробна цироза какво става с тази чернодробна цироза“, добавя проф. Красимир Антонов.

СПОДЕЛИ