Присадиха две ръце на англичанин

Операцията е продължила 12 часа, досега в света са направени едва 80 такива трансплантации

536
Снимка: Danny Lawson/ PA Wire

За първи път във Великобритания, лекари извършиха трансплантация на две ръце. Втори шанс е получил англичанинът Крис Кинг, който е загубил двете си ръце при работен инцидент преди три години, съобщава New Scientist.

Ръцете са взети от донор, като операцията по присаждането е отнела на лекарите от Лийдс цели 12 часа. „Това наистина са моите ръце. Кръвта ми минава по тях. Усещам сухожилията си“, казва развълнуваният пациент.

Досега в света са направени около 80 трансплантации на ръце. Този вид интервенции включват присъединяването на костите на ръката с помощта на титаниеви пластини и винтове, преди да се свържат сухожилия, мускули, кръвоносни съдове и нерви.

В момента за трансплантация на ръце в списъка на лечебното заведение са включени други четирима пациенти. Тъй като присаждането на ръка още се смята за рядкост, намирането на донори е трудна задача. За всяка операция се изисква специално разрешение от семействата на потенциалните донори след смъртта им, а до такова решение се стига трудно.

При избора на подходяща ръка, специалистите се фокусират върху кръвната група, цвета на кожата и размера на крайника. Поради сложния характер на процедурата обаче, лекарите изследват при пациентите и психологическата им пригодност преди извършването на операцията.

СПОДЕЛИ