Генномодифицирани ларви на конски мухи лекуват рани

Методът вече е одобрен от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, но предстои откритието да се изпробва върху хора

1161
рана

Генномодифицирани ларви на конски мухи може да променят радикално начина на лечение на рани, съобщава списание BMC Biotechnology, цитирано от Ureport. Откритието е на учени от университета на Северна Каролина. Изследователите са модифицирали ларвите така, че да пускат секрет, съдържащ молекула, която стимулира растежа на клетките и ускорява заздравяването на раните при хората.

Ларвите са използвани за терапия с личинки – премахване на увредена тъкан и промиване на ранa. По време на изследването личинките са прилагани на рани, които не заздравяват или трудно заздравяват. За да се ускори терапията и заздравяването на раните, учените ускоряват процеса, като създава щам личинки, които отделят секрет с човешки тромбоцити с фактор на растежа. Тази молекула изпраща сигнали до клетките и ги кара да се размножават по-бързо.

Методът вече е одобрен от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), но предстои откритието да се изпробва върху хора.

Ако терапията покаже резултати, това ще доведе до по-добро лечение на пациентите с диабет, при част от които се появяват рани по крайниците, а при някои дори се стига до ампутация.

СПОДЕЛИ