Четири болници с пари от държавата за лечение на инсулт

Здравното министерство ще заплаща на лечебните заведения закупените медицински изделия, болните вече няма да вадят от джоба си пари за скъпите консумативи

814
инсулт

Министерството на здравеопазването ще заплаща на болниците заведения закупените медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчен инсулт. Това съобщиха от здравното ведомство, след като министър Москов подписа днес заповед за утвърждаване на Методика за субсидиране на лечебните заведения.

Условията, на които трябва да отговарят болниците, за да получат финансиране са: да имат структура по нервни болести, неврохирургия, образна диагностика, инвазивна кардиология или друго отделение от трето ниво на компетентност; да имат спешно отделение и отделение по рехабилитация.

На тези критерии в момента отговарят четири лечебни заведения в страната, с които МЗ ще сключи договор. Това са столичните „Св. Анна“ и „Пирогов“, както и пловдивската „Св. Георги“, и варненската „Св. Марина“. Всички пациенти с инсулт, които се нуждаят от лечение с тромболиза приоритетно ще бъдат карани от линейките в тези болници, уточни зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков.

Очакваните резултати от създаването на т.нар. Stroke центрове са намаляване инвалидизацията и смъртността на пациентите с мозъчен инсулт, напълно възстановяване на работоспособността и максимално запазване качеството на живот.

Друга важна промяна е осигуряването на възможност за доплащане на стойността на медицинските изделия /койлове/ за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации. В момента НЗОК заплаща за тези изделия до 10 хил. лв. При отделни пациенти с големи или множествени аневризми или малформации обаче, стойността на медицинските изделия може да достигне до 30 000 лв., които до момента болните трябваше да извадят от джоба си.

За тази субсидия МЗ е осигурило около 2 млн. лева до края на годината.

СПОДЕЛИ