Москов ще поръчва лекарствата на ВМА, Правителствена и МВР-болница

Ведомствените лечебни завадения също ще се включат в електронната система за централизираните търгове на медикаменти

855
Петър Москов

Ведомствените болници към Министерския съвет и министерствата на отбраната, вътрешните работи, правосъдието и транспорта, всички центрове за спешна медицинска помощ на територията на страната и държавните психиатрични болници също ще се включат в електронната система за централизираните търгове за лекарства.

Това става ясно от проект за промени в постановлението на Министерския съвет, с което беше създадена системата, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

„Включването на тези лечебни заведения като възложители по централизираното договаряне ще доведе до икономии на време, административен и финансов ресурс, както и до намаляване на цените на лекарствените продукти, закупувани от тях“, посочва в мотивите си министър д-р Петър Москов, който предлага промените. Ако бъдат приети, те ще влязат в сила от 1 януари 2017 г.

Припомняме, че през миналата година здравният министър реши да въведе специална електронна система за доставките на лекарства в болниците, за да се пресекат злоупотреби с цените и да се постигнат по-големи икономии. Д-р Москов смята, че с централизираните покупки на медикаменти ще се окрупняват поръчките и така може да се търси отстъпка от цената за количество. При децентрализираните доставки редовно се отчитаха случаи на злоупотреби, както и завишаване на цените за по-малки и отдалечени болници. Нерядко се стигаше и до липса на определени лекарства в не толкова атрактивните лечебни заведения.

Москов каза, че системата за ценрализираните търгове на лекарствата е трябвало да заработи още преди месец, но ще бъде пусната в началото на юли. Причината – много лечебни заведения не са се справили със заявяването на нужните им количества.

Преди дни Петър Москов каза, че системата за ценрализираните търгове е трябвало да заработи още преди месец, но ще бъде пусната в началото на юли. Причината – много лечебни заведения не са се справили със заявяването на нужните им количества.

„Оказа се, че въпреки много ясните инструкции, че медикаментът трябва да е даден по своето непатентно наименование и без значение с каква опаковка и колко броя хапчета има вътре, някои от болниците – дали заради глупост, дали заради друг интерес, бяха написали, че искат точно опаковка от определен медикамент от 10 хапчета. И ако е от 20, те вече не я искат“, обясни здравният министър.

СПОДЕЛИ