Всеки трети лекар спонсориран от фармацeвтични фирми

Само през 2015 г. индустрията е дала 21 млн. лв.на доктори и здравни организации за участие в медицински конгреси, лекции и консултации

лекарства

Всеки трети български лекар или 10 000 медици от близо 30 000 са били подпомогнати по един или друг начин от фармацевтичната индустрия. Компаниите са спонсорирали докторите с 14 млн. лева през 2015 година за участието им в медицински конгреси, лекции, консултации, а други 7 млн. лева са отишли в различни здравни организации, в това число медицински дружества по определени специалности, професионални организации, болници.

Това сочат предварителни данни от предстоящото първо оповестяване на спонсорствата на фармацевтичните компании към медицинското съсловие, което трябва да е факт след 30 юни. То стана задължително през 2013 г., когато бе приет Кодекс за оповестяване, който цели по-голяма прозрачност на връзките между медиците и фирмите. Мотото на инициативата “Чрез прозрачност към доверие“ цели да убеди обществеността, че във взаимодействието между лекарите и индустрията няма нищо неетчино.

Около 60 % от българските лекари, получили подкрепа от фармакомпаниите, са дали съгласието си имената им да бъдат огласени, съобщи Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, обединяваща в себе си 22 от най-големите световни производители на лекарства.

Медиците имат право да откажат оповестяване на името им, като тогава компаниите са задължени да публикуват общата стойност на спонсорствата. Ако компания не изпълни задължението си за оповестяване, може да бъде глобена, а отказът й оповестен, съобщи Денев. На публикуване подлежат трите имена на лекаря, специалността му и сумата на спонсорството, но не и дестинацията и събитието, което е посетил. По думите на Денев посещаваните събития са с “висока медицинска и образователна стойност“, а екзотичните дестинации за медицински конгреси са вече оставени в миналото. В момента конгресите били съсредоточени основно в Европа и САЩ, като трудно можело събитие на европейско медицинско дружество да бъде изнесено извън Европа.

Официалните форми на спонсорство, които подлежат на оповестяване, са поемане на разходите за регистрационни такси, път и престой на международни медицински конгреси, хонорари за изнасянето на лекции, за консултации, както и участието в клинични изпитвания.

Денев коментира, че идеята на оповестяването е да се осигури прозрачност и в същото време да се обясни, че взаимодействието между лекарите и фармацевтичните фирми е в полза на пациентите, тъй като правилното прилагане на лекарствата се нуждае от обяснение.

Според всички действащи морално-етични кодекси спонсорството на фармацевтичните компании е безвъзмездно и няма обвързване с изписването на конкретен продукт.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви, че съсловната организация стои зад инициативата за прозрачност и посочи, че това е начинът да се види, че във взаимодействието между лекарите и индустрията няма нищо лошо, срамно и комерсиално. “Един път завинаги да спрем тези спекулации, подклаждани от недобросъвестни хора, че лекарите сме корумпирани“, каза Грозев. Самият съюз е получил от фирмите 10 000 лева през 2015 г.

В подкрепа на инициативата се обяви и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. „Час по-скоро и другите участници на пазара трябва да се включат в оповестяването. Очаквам реакция от генеричната индустрия, от дистрибуторите, които са над 350 фирми, от компаниите, които предлагат лекарства без рецепта и хранителни добавки“, призова проф. Гетов. Той се закани, че фармацевтичният съюз ще настоява текстове, гарантиращи повече прозрачност в отношенията медици – бизнес, да залегнат в новия закон за лекарствените продукти в хуманната медицина.

СПОДЕЛИ