Учените все по-близо до ваксина срещу Зика

Открити са вече антитела, които могат да неутрализират опасния вирус

573
зика

Европейски учени оповестиха, че са открили антитела, които могат да неутрализират вируса Зика, предаде АФП. Това открива перспективи за разработване на ваксина срещу заболяването, което е свързано с мозъчни увреждания при новородени.

В рамките на лабораторни експерименти въпросните антитела неутрализирали едновременно вируса Зика и близкия до него вирус на треската денге. Това може да допринесе за създаване на универсална ваксина срещу двете заболявания.

Откритието съвпада с това от друго изследване, което навежда на мисълта, че скорошната епидемия от Зика в Латинска Америка може би е улеснена от предварително излагане на вируса на денге. Зика и денге имат много общи черти – принадлежат към семейството на флавивирусите, които се предават от комари.

Учени от института „Пастьор“, Френския център за научни изследвания и лондонския Импириъл колидж, които по-рано се поинтересували от антитела, способни да неутрализират вируса на болестта денге, сега фокусирали вниманието си върху Зика. Те подбрали две антитела EDE, които могат да спрат разпространението на треската денге, и установили, че едното от тях е особено ефикасно при изпълнението на поставената цел да се неутрализира Зика. След това направили възстановка на мястото, където то се захваща за протеиновата обвивка на вируса. Така констатирали, че антитялото се захваща на едно и също място в двата случая.

СПОДЕЛИ