Едно хапче за кръвно, гастрит и главоболие

Лекарството включва няколко активни съставки, които се освобождаватв организма на различни дози, по различно време

760
хапчета

Учени от Сингапур са открили метод, чрез който няколко различни медикамента могат да бъдат обединени в едно хапче. При това е възможно предварително зададени количества от медикаментите да се освобождават периодично и да достигат до организма в точно определено време.

Много пациенти, според заболяването си, трябва да взимат по няколко различни медикамента, разпределени на няколко приема през деня. Ако пациентът забрави някое от хапчетата или вземе по-голямо количество, могат да настъпят неприятни последици за здравето. Учени от Националния Университет на Сингапур (NUS) са изобретили специално хапче, което да реши този проблем.

Хапчето включва няколко активни съставки, които биват освобождавани в организма на различни дози, по различно време. Така пациентът получава индивидуален медикамент, направен специално за него.

Лекарят задава в компютъра от какви лекарства се нуждае пациентът, колко често и на какви дози трябва да ги приема, а компютърът преработва информацията в един дигитален модел на хапче със специален дизайн, съответстващ на планираните приеми на различните медикаменти. Накрая 3-D принтер отлива съответния модел. Формата се изработва от неотровен течен полимер, пълни се със съответните субстанции и накрая полуготовото хапче се запълва с още един пласт полимер. Според количеството на субстанциите и тяхната дозировка, различните хапчета могат да изглеждат напълно различно.

Когато пациентът глътне хапчето, пластовете от полимер се разтварят постепенно и, съответно, отделните субстанции достигат в определено време организма. Така например може с една таблетка да регулирате кръвното налягане, да се преборите с гастрита и главоболието едновременно.

„Дълго време персонализираната медицина беше само едно понятие, тъй като беше нещо твърде сложно и твърде скъпо. Днес това е възможно“ , казва Со Сиоу Линг от NUS. Лекарите могат сами на място да правят тези хапчета или дадени фармацевтични компании могат предварително да подготвят дадени комбинации. За реализирането на проекта в момента се водят разговори с голям мултинационален концерн.

СПОДЕЛИ