Шефът на фонда за лечение: Нормално е 200 деца да чакат

Проф. Владимир Пилософ нарече обществения съвет „гарнитура“ и отрече да има забавяне на молби

571
болно дете

„Всеки ден във фонда постъпват между 6 и 7 заявления за нещо – лечение в чужбина, лечение в България, помощ и т.н. Процедурата, предвидена по правилник за придвижване на един случай, е около 40 дни. Е, простата сметка показва, че винаги, по всяко време ще има около 200 случая, които са в движение и които чакат“, обяви пред БТВ директорът на фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ. Затова и според него няма забавяне на молби.

Справка от миналата седмица показа, че 190 деца чакат молбите им да получат експертно становище дали могат да бъдат финансирани от фонда, а 30 вече имаха одобрение, но бяха забавени за окончателното гласуване от обществения съвет заради отлагане на заседания или заради изискване на още документи.

„Работата е изключително специфична, те не могат да се справят с нея и лавината ги затрупва. На практика има спиране“, обясни причината за забавянето Десислава Хурмузова от обществения съвет. „Не съм съгласен, че не можем да се справим“, отвърна Пилософ. „Всичките деца, които бяха планирани да отидат в чужбина, отидоха, нито едно от тях не е спряно, защото се е сменила политиката или, там, гарнитурата на фонда, което аз отчитам за доста голям успех“, допълни той.

СПОДЕЛИ