Спешните медици в София на бунт срещу шефа си

Здравният министър Петър Москов прекрати отпуската на д-р Георги Гелев, кара го да пише обяснения защо заплатите на администрацията са по-високи от тези на лекарите

558
линейка

Лекарите и сестрите от Спешна помощ-София излязоха на бунт срещу директора си д-р Георги Гелев. Медиците са недоволни от несправедливото преразпределение на увеличението на заплатите, съобщи Нова телевизия. Оказва се, че то ще е много по-високо за хората, които работят в администрацията, и по-малко за тези, които работят на терен, тоест лекарите и сестрите. Според данните в документите, които докторите показаха, средното увеличение за административните длъжности е 16,2%. С най-много се вдига заплатата на „завеждащия архиво-хранилището“ – 35,4%. Така неговото възнаграждение е по-високо от това на старша сестра. А като сума най-голямото увеличение е 300 лева – получават го експертът по безопасни условия на труда и главният юрисконсулт.

Здравният министър Петър Москов е прекъснал още в началото на седмицата отпуската на шефа на Спешна помощ-София д-р Гелев, за да му представи доклад за дейността и управлението на звенотоу съобщиха от здравното ведомство. От там бяха категорични, че инструкцията е била парите, които бяха дадени за увеличение, да се използват за повишаване на заплатите на медицинския персонал, защото затрудненията в намиране на кадри са именно там.

В същото време, според разпределението, направено от Гелев, при медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9,2%, лекарите с две специалности ще получават 7% по-високи заплати. Освен от заплащането си, медиците от Спешна помощ се оплакват още от вербална агресия на работното си място, от лошо отношение на ръководството към тях. Освен това получавали постоянни наказания, което още повече намалявало възнагражденията им. „Д-р Гелев се отнася с нас абсолютно подигравателно, нарича ни „Цървули”. Когато медиите се опитате да влезете в нещата, г-н министърът му позволява да излезе в отпуска”, заявиха медици. Те обясниха, че устно им е било забранено да карат пациенти до една от частните болници в София. Ако го направят, ги грозяла глоба.

„В този център работят 900 човека, а вие цитирате 4-5 заплати, които са административни. На тези длъжности са назначени хора с висше образование”, оправда се директорът на ЦСМП – София д-р Георги Гелев, сякаш докторите и сестрите са със средно образование. По думите му начинаещ лекар в спешното започва със заплата 1260 лева, а след 1 година работа заплатата му става 1370 лева. Лекар с една специалност получава 1470, а с две – 1500 лева. Завеждащият получава 1680 лева основна заплата. Д-рГелев заяви, че до 2014 година, преди започването на работа на този екип на министерството, възнагражденията са били 600-700 лева. Той напълно отхвърли обвиненията, че е обиждал подчинените си, както и че е наказвал хора за „монотонно говорене“.

СПОДЕЛИ