Опасен вирус идва от Испания, прилича на детски паралич

Заразата се пренася от мръсни ръце, може да предизвика възпаления на мозъка и парализа на цели мускулни групи, предупреди проф. Тодор Кантарджиев

821
ваксини

В областта Каталуния в Испания е регистриран епидемичен взрив на вирус А71, като 22 деца са в болница, а 7 – в интензивни отделения. Усложненията в този случай се свързват с възпаления на мозъка или на гръбначния мозък, подобно на детския паралич, заяви за Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Вирусът се пренася от мръсни ръце и лесно може да достигне нашата територия чрез испански, както и български туристи.

А71 не е безобиден, но и не за първи път се сблъскваме с него, припомня проф. Кантарджиев. „През 1975 г. този вирус беше причинил епидемия в нашата страна. Над 700 души бяха болни, главно сред тях бяха деца на възраст до десет години. 40 от тях починаха. Тогава обаче все пак имаше държава, която веднага реагира – бяха взети противоепидемични мерки, повишаване на хигиената, даже армията, в която тогава служех, ни ваксинираха и за детски паралич – просто имаше силна държава тогава“, добави специалистът.

Подобно на редица други вируси и при този първите симптоми са болки в гърлото и повишаване на температурата. „Може да се появи и смущение в храносмилателната система – разстройство. Но обикновено за три или четири дни минава. При малка част от пациентите обаче – при един или двама на сто болни, могат да се появят усложнения, които са свързани с нервната система. Става въпрос за възпаление на мозъка или възпаление на гръбначния мозък, подобно на детския паралич и се стига до парализа на мускулни групи. При епидемичния взрив този месец в Каталуния от болните деца, седем са били в интензивни отделения, защото най-вероятно е била засегната дихателната мускулатура“, обясни проф. Кантарджиев.

„Хората трябва да знаят, че трябва да се мият много хубаво ръцете и много хубаво да се мият плодовете и зеленчуците. Опасността е, че имаме много голяма българска диаспора и сега българи ще тръгнат да си посещават роднините или пък роднините им ще тръгнат насам. Особено при пътуващи хора, ако се появят някакви такива симптоми, е по-добре да си останат вкъщи и да спазват хигиена докато мине заболяването. Ако човек се чувства неразположен, не трябва да е сред много хора, за да не ги зарази“, посочи още професорът.

СПОДЕЛИ