Лекарствата ще поевтинеят със 17%, ако се освободят от ДДС

Плащаме налог върху собствените си здравни вноски, държавата прибира от джоба ни 400 млн. лева под формата на данък добавена стойност върху медикаментите

лекарства ДДС

Лекарствата може да поевтинеят между 9 и 17%, ако медикаментите бъдат освободени от ДДС или бъде въведена диференцирана ставка. Това заяви Атанас Владиков, доктор по икономика и преподавател в ПУ“Паисий Хилендарски“ по време на кръгла маса в Народното събрание „Тежестта на ДДС върху личните и публичните разходи за лекарства“ . Форумът се организира от Института за стратегии и анализи. България е една от едва трите страни в ЕС, които прилагат общата ДДС ставка и върху лекарствата. Най-висок е налогът в Дания – 25 %, следват България с 20 % и Германия, където ставката е 19 %, подчерта Владиков. Той изчисли, че ДДС оскъпява лекарствата с 16,7 %, като приходите от данъка годишно възлизат на 400 млн. лева. 250 млн. от тях директно излизат от джоба на хората, а другите 150 млн. лева се връщат в бюджета през здравната каса, уточни Владиков.

„Българинът е изправен пред избора дали да си купи лекарства или храна. И пред избора дали да си купи медикамента за кръвно или за глаукома, защото не може да си позволи и двата продукта. Най-бедната и болна нация плаща най-високото ДДС върху лекарствата“, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация. Той призова депутатите да помислят за обикновения човек и най-после да последват примера на останалите страни-членки на ЕС, където има дифернецирана ставка за лекарствата, а в някои държави като Англия, Малта и Швеция ставката дори е нулева. „България е на опашката по ниво на доходите в Европа, на челни позиции по смъртност и заболеваемост и може би единствената европейска държава, в която гражданите са склонни да взимат заеми, за да се лекуват. В това отношение здравната система е длъжник на пациентите“, подчерта д-р Хасърджиев.

В България се отделят най-малко публични средства за лекарства, а хората вадят от джоба си над 50 % от всички разходи в здравеопазването, алармира националният омбудсман Мая Манолова. Освен това гражданите са принудени да плащат ДДС върху собствените си здравни вноски, което е още едно бреме върху джоба на хората, добави тя. По думите на Манолова от 900 млн. лева, които здравната каса отделя всяка година за медикаменти, 150 млн. лева се връщат обратно в държавата под формата на ДДС, вместо да отиват за здраве, както е по закон.

Според Манолова диференцирането на ДДС определено си струва усилията, защото е свързано с най-важния приоритет за хората – тяхното здраве. Мотивите „против“, според които намаляването на ставката ще ощети хазната, Манолова определи като несъстоятелни и допълни, че с изчисленията за фискалните последствия за бюджета често се злоупотребява. „Механично се приема, че ако ставката на лекарствата се намали от 20 на 5%, това ще доведе до четири пъти намаление на постъпленията в бюджета, което не е така, защото с освободените средства ще се повиши потреблението“, коментира общественият защитник.

„Категорично не приемам аргумента на управляващите и на финансовия министър Владислав Горанов, че дори и ДДС върху лекарствата да се намали, то те няма да поевтинеят, защото търговците ще задържат печалбата за себе си. Това може да важи за всеки друг продукт, но не и за лекарствата, тъй като цените на медикаментите на производител и търговец са регулирани с наредба“, посочи Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. По думите му отпадане или диференциране на ставката ще спести на българите между 150 и 400 млн. лева годишно.

Ако данъкът бъде намален от сегашните 20% на 9%, лекарствата ще поевтинеят с 9,17 на сто, а ако бъде свален до 5%, намалението в крайната цена ще е с 12,5 на сто. В случай че ДДС бъде напълно премахнат, от стойността на медикаментите ще се извади цялата тежест от 16,7 процент. Ефектът в реално изражение върху разходите на хората обаче ще бъде различен в зависимост от ценовата група, в която се намират медикаментите.

Намалението ще е най-ниско за най-евтините продукти, т.е. тези с цени до 10 лв. за опаковка, твърди Владиков и подкрепи тезата си с конкретни примери. Ако ДДС на лекарство в тази група, което сега се продава за 12,19 лв., бъде намален до 9%, същото би трябвало да се продава за 11,07 лв. или с около левче по-малко. В случай, че данъкът е 5%, крайната цена ще бъде 10,67 лв., а ако бъде напълно премахнат, стойността ще падне до 10,16 лева. С други думи общото намаление при най-евтините медикаменти ще е не повече от 2 лв. на опаковка.

Не по същия начин обаче стоят нещата със скъпите лекарства, които могат да струват над 1 000 лева. Въвеждането на диференцирана ставка при тях би довело до значително поевтиняване, а пълното им освобождаване от ДДС на практика ще доближи стойността им до тази на производителя. Един продукт, който излиза от фабриката с цена от 1 000 лв., например, се оскъпява средно с 35 лв. заради допустимите надценки, които начисляват търговците на едро и дребно. Но след облагането с ДДС, крайната му стойност скача с още 207 лв. до 1 242 лева. В този случай, ако няма данък, същият медикамент ще струва не повече от 1 035 лева. При диференцирана ставка от 9% цената ще е 1 128 лв., при 5% ДДС – съответно 1 087 лева.

Идеята да се въвъде диференцирана ставка за лекарствата беше подкрепена от депутатите Георги Кадиев, Хасан Адемов, Димитър Байрактаров, Румен Гечев.

СПОДЕЛИ