Хеликоптери ще спасяват бременни, деца и хора с инфаркт

Въздушен транспорт ще бъде осигуряван още при бедствия, катастрофи с много пострадали, както и за пациенти с изгаряне, отравяне и неконтролируемо кървене

хеликоптер

Бременни и деца с животозастрашаващи състояния или нужда от спешна операция ще бъдат транспортирани с хеликоптери, когато до тях не може да стигне бързо линейка. Това е записано в стандарта по „Спешна медицина“, който трябва да влезе в сила от септември. Дотогава ще бъдат ремонтирани всички спешни отделения в болниците и ще бъдат закупени 400 нови линейки.

Хеликоптери или самолетът „Спартан“ ще бъдат вдигани във въздуха и при спасяване на множество пострадали хора в катастрофи, при бедствия и аварии, както и за пациенти с инфаркт, инсулт, тежка политравма, неконтролируемо кървене, изгаряне, отравяне и спешни състояния, които изискват терапия с барокамера.

Освен на строго определените медицински критерии, за да бъде наредено използването на хеликоптер, прогнозното време за организацията, достигането до болния и транспортирането му в най-подходящото лечебно заведение според неговото състояние, трябва да е с поне 30 минути по-кратко, отколкото при ползването на линейка.

С регламентирането на тези правила вече няма да има възможност във въздуха да се вдига вертолет само за „избрани“ пациенти. Досега годишно авиотранспорт се е налагал за не повече от 10 спешни случая. Отделно при трансплантации или донорска ситуация се използва самолетът „Спартан“. За да може да се реагира във всеки един момент, здравното министерство е сключило договор с военното ведомство за ползването на санитарна авиация.

Според новия стандарт линейките вече ще трябва да стигат до болния за 8 минути при код „червено“, за 20 минути – при код „жълто“ за до 2 часа при код „зелено“. Времето обаче започва да тече не от получаването на сигнала, а от тръгването на екипа. Така че реално ще чакаме повече дори и при код „червено“, който ще важи за най-тежко болните пациенти и тези, за чийто живот има пряка опасност. Времето ще се удължи и от факта, че при повикването ще трябва да отговаряме на определен набор от въпроси, за да бъде извършен т.нар. телефонен триаж. Именно така ще се преценява колко точно е спешно състоянието на пострадалия и дали има нужда от реанимационен екип или линейка само с фелдшер в нея.

СПОДЕЛИ