Болници плащат на Спешна помощ за „скъпи“ пациенти

Вместо до най-близкото лечебно заведение линейки карат болни до платежоспособни клиники, тарифата започва от 100 лева за инфаркт и стига до 1000 за човек, нуждаещ се от сърдечна операция

847
Спешна помощ

Пореден скандал разтресе столичната Спешна помощ, след като добре пазената тайна, че болници плащат на лекарите от линейките, за да им карат „скъпи“ пациенти, беше показана в разследване на Генка Шикерова по Нова телевизия.

Повече пациенти – повече приходи. Това е принципът, на който работи българското здравеопазване. За болните се води борба. Преди няколко месеца майката на Марияна Ганева пристига в София, за да помага на дъщеря си в отглеждането на малко дете. Един ден семейството й я намира паднала на земята. Викат линейка.

„Когато пристигна лекарят, той започна да умува къде да я откарат. Когато го попитах дали ще отидем до „Пирогов”, той каза, че там заради ремонтите е по-трудно достъпна болницата и трябва да видим къде ще отидем и започна да звъни на други лекари. На 2-3 пъти не успя да се свърже с някого. Последният път успя и се свърза с лекар от болница”, разказа Марияна Ганева.

Принципът, на който трябва да се карат спешните пациенти е до най-близкото лечебно заведение, в което може да бъде оказана съответната помощ. Такава е заповедта, издадена от здравното министерство миналата година. По неясни причини линейката с майката на Марияна, която е в столичния квартал “Хаджи Димитър”, не отива в ИСУЛ, подминава Окръжна болница, “Софиямед”, не поема към желания от пациента “Пирогов”, а се озовава в ортопедична болница “Витоша”.

Там обясняват, че трябва смяна на тазобедрена става. Спешно. С началото на операцията настъпват усложнения. Жената е преместена в друга болница, но лекарите не могат да я спасят и тя умира. Няколко седмици дъщерята прави опити да вземе документите от болницата по ортопедия, за да погребе майка си.

И на поредното позвъняване чува това от управителя на болницата д-р Орлин Филипов: Притеснявам се да не ви подлъжат. Има гладни адвокати, които се чудят как да „изкилифинчат” нещата и да опозорят човек, за да може да спечелят някой лев”. Д-р Филипов отказва да говори пред камера, но писмено обяснява, че за пациента е направено всичко необходимо. Усложненията са били твърде много.

Междувременно, повече от месец, Марияна Ганева чака отговор институциите към Министерството на здравеопазването защо майка й не е откарана в най-близката болница. Чака и резултатите от аутопсията, за да разбере причините за смъртта. Последното, което е чула е, че скоро няма да стане.

Това не е единственият случай. Преди няколко седмици от фитнес близо до Околовръстното шосе викат линейка, защото млад мъж се е почувствал зле. Пристигналите на място медици му обяснили, че трябва да го откарат в „Софиямед”, въпреки че три болници са на почти еднакво разстояние от фитнеса. След като отказва офертата, пациентът хваща такси и отива в избраното от него лечебно заведение.

„Линейките водят пациентите в определени болници. Плаща се 100 лева и това е публична тайна“, коментира призна проф. Генчо Начев, директор на болница “Св. Екатерина”. Тарифите започват от 100 лева за инфаркт и инсулт, 200 лева за смяна на става и стигат до 1000 лева за пациент, който се нуждае от сърдечна операция. Пътеките за тези диагнози са скъпи – между 3000 и 10 000 лева и затова борбата между лечебните заведения за „скъпи“ пациенти и безмилостна.

Контролирането на притока на пациенти през линейките е един от лостовете за влияние на приходите на болниците. Съществуват и наказателни акции. По неофициална информация през последните месеци на служителите на „Бърза помощ” е дадена устна заповед да не карат болни в „Сити клиник”. Преди два месеца такава заповед имаше за „Пирогов“.

В разгара на скандала директорът на Спешна помощ – София отново се покри и внезапно излезе в отпуск. Това се превръща в стил на д-р Георги Гелев, който при предишния скандал с починалата млада фотографка в столицата заради закъсняла линейка, получи аритмия. Тогава д-р Гелев излезе в дълъг болничен и тогавашният здравен министър д-р Таня Андреева така и не можа да го уволни.

Вместо директорът в обяснителен режим влезе неговата заместничка д-р Светла Богданова. Тя обясни, че ЦСМП-София не толерира подобни практики на извозване на пациенти в определени болници и че заради нарушения от миналата година досега имало наказани девет медика. Д-р Богданова обаче остана изненадана, че имало тарифа за тази „услуга“. Все пак тя призна, че „някои колеги си позволяват да не изпълняват наредбите на МЗ да карат до най-близкото лечебно заведение“. Зам.-директорката поясни също, че е рядкост да няма коректно попълнен фиш от екип на „Спешна помощ“. „На едно дежурство обслужваме от 200 до 250 адреса. Хората са претоварени и е нормално да има пропуски. Имаме медицински директор, който проверява фишовете на екипите дали са коректно попълнени“, допълни тя.

За пореден път виновни ще са редовите спешни медици, коментира случаят от Националната асоциация по спешна медицинска помощ. „Ръководството на столичната Спешна помощ не толерира, но всъщност дирижира кои болни къде да се хоспитализират. Но за пред медиите и здравното ведомство виновни ще са редовите доктори“, възмутиха се от асоциацията на своята официална фейсбук страница. „Колеги, осъзнайте се. Днес зам.-директорът на ЦСМП София ви хвърли на акулите, и директорът се скри за пореден път в отпуск“, коментираха още от асоциацията.

СПОДЕЛИ