Кафето причинява рак, само ако се пие горещо

За критична се смята температура от 65 градуса по Целзий

517
кафе

Кафето и чаят са сред любите напитки на милиони хора по света. Прекалено горещи обаче те са опасни за здравето, твръдят от Международната агенция по изучаване на рака при Световната здравна организация, съобщава The Independent.

„Резултатите свидетелстват, че употребата на прекалено горещи напитки се явява вероятна причина за рак на хранопровода и именно температурата, а не самите напитки, носи отговорност за развитието на рака“, казва Кристофър Уайлд, директор на Международната агенция по изучаване на рака. За критична се смята температура от 65 градуса по Целзий.

„Изследвания, проведени в Китай, Иран и Турция, както и в държави от Южна Америка, където чай или мате традиционно се пият много горещи (при температура около 70 градуса по Целзий), са открили, че рискът от развитието на рак на хранопровода расте с поокачването на температурата“, отбелязва СЗО.

Изводите на учените се основават на метаанализ на повече от хиляда научни изследвания за възможните канцерогенни свойства на кафето и популярната в Южна Америка тонизираща напитка мате, приготвяна от изсушени листа на дървото Йерба мате, накиснати в гореща вода. Проведеният от учените анализ отчита рисковите фактори, свързани с употребата на алкохол и тютюн.

Кафето и матето през 1991 година са били класифицирани от СЗО като „вероятни канцерогени за човека“. Сега вече любителите на кафето могат да са спокойни, стига да го изчакат да поизстине преди да го изпият.

СПОДЕЛИ