Френски хирурзи оперираха безплатно у нас

Проф. Пелерен и проф. Делем спасиха шест деца с лицево-черепни аномалии

786

Шест уникални операции извършиха у нас двама френски хирурзи. В пловдивската болница „Свети Георги“ те помогнаха напълно безплатно на шест деца на възраст от 5 месеца до 14 години с различни лицево-черепни аномалии. В продължение на една седмица проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем оперираха малчугани с много редки заболявания, които почти не са можели да дишат и да се хранят заради аномалиите си.

Първо на масата ляга 5-месечно бебе със Синдром на Аперт, който е от групата на т.нар. непредсказуеми заболявания. Децата, страдащи от синдрома, се раждат с преждевременно срастване на костите на черепа и лицето, както и на пръстите на ръцете и на краката.

Френските лекари помагат и на българче на годинка със сплескана предна част на черепа. Краниостенозата е състояние, при което един или повече от черепните шевове се затварят преждевременно. Това може да стане още при вътреоутробното развитие или в ранното детство, като в резултат на това настъпва деформация на черепа, а в някои случаи и на лицето.

Третото оперирано дете е момиче на 6 години със Синдром на Крузон и на него е направена дистракция – разтягане на преден лицев масив. Сред оперираните е и тригодишно дете с аномалия на гръбначния стълб. Има е още един малък пациент с краниостеноза, на когото е направена повторна операция.

Една от уникалните в много аспекти е операцията на 14-годишно момиче с микротия. То е родено без ушна мида. При предишно посещение на проф. Пелерен е поставено началото на поредица операции за реконструкция на ушната мида, като е приложен един от златните стандарти в транспланирането – взет е автоложен ребрен хрущял.

Операциите са извършени със съдействието на Фонда за лечение на деца, който е осигурил престоя и пътуването на двамата френски медици, но лекарите по традиция вече близо 20 години работят абсолютно безвъзмездно. Освен шестте уникални интервенции, проф. Пелерен и проф. Делем са консултирали други 20 деца, като някои от тях ще бъдат оперирани при следващото посещение на хирурзите у нас.

СПОДЕЛИ