Омлет с извара за закуска държи кръвната захар на диабетиците под контрол

Приемът на протеини сутрин не позволява на захарта да се качи до критични нива часове наред, независимо какво обядвате след това

1018
омлет

Омлет с извара се оказва перфектната закуска за хората със захарен диабет от тип 2. Протеините за старт на деня дават енергия, като едновременно с това държат стабилна кръвната захар часове наред. Когато хапнем повече въглехидрати (хляб, мюсли), нивата на кръвната захар се качват и при здравите.

При диабетиците обаче стойностите може да достигнат критични нива. Богатата на протеини закуска помага да се избегне това. Тя не позволява рязкото покачване на кръвната захар. Любопитното е, че този ефект продължава и след обедното меню, затова този принцип е важен, когато се говори за хранене при диабет. Независимо какво сте яли на обяд, кръвната захар е по-ниска.

Хората смятат, че тялото реагира винаги по един и същ начин на въглехидратите, но това не е така, казва Джил Канали от университета на Мисури-Колумбия. Например учените знаят, че при хора, които пропускат закуската, стойностите на кръвната захар са особено високи след обяда. Ако организмът се настрои сутринта със закуската, след обяда захарта е по-ниска.

Първото хранене за деня е решаващо за обмяната на веществата. За да има ефект, не е нужно да се приемат много големи количества протеини. 25-30 г на закуска са достатъчни. Това впрочем е в рамките на обичайните препоръки за закуска на диетолозите, така че бъркани яйца сутрин са добро начало за деня и за недиабетиците.

СПОДЕЛИ