Трима души берат душа в болница, яли гъби от „Кауфланд“

Агенцията по храните наложи забрана за продажбата на отровните печурки, изтегля от търговската верига всички количества

Трима души се отровиха с гъби, закупени от магазин „Кауфланд“ в София. Пострадалите, които са от едно семейство, са потърсили помощ в „Александровска“ болница, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

И тримата – мъж, жена и нейният баща, са консултирани от токсиколог в „Пирогов“. Там са проведени диагностични изследвания и е доказан холинолитичен синдром, който според специалистите по всяка вероятност се дължи на микоатропиново гъбно отравяне.

Двама от пострадалите са приети в болница „Александровска“, а третият е пренасочен за лечение в „Пирогов“. Състоянието и на тримата пациенти е стабилизирано, но остават под постоянно лекарско наблюдение.

Кремена купува насипно 5 гъби и слага само една-единствена от тях в яхния със заешко. Тя съпругът й и баща й ядат за пръв път от гозбата в неделя. Пръв до болница стига бащата на Кремена – Петър Костов. Той е приет по спешност в понеделник вечерта със съмнения за инсулт. Затова и е настанен в клиника по нервни болести. Дъщеря му първо остава като придружител, а после и като пациент. Последен оплаквания получил нейният съпруг.

Именно той обаче, тъй като е консумирал няколко пъти от ястието, е в най-тежко състояние в токсикологията на „Пирогов” . Според медиците в Александровска болница, ако възрастният не се е почувствал зле пръв, можело и тримата да си отидат в съня си.

Вече има забрана за продажба на всички налични количества култивирани печурки в обектите на „Кауфланд”, както и нареждане за изтеглянето им от търговската мрежа.

От Агенцията за безопасност на храните съобщиха, че са изтеглили всички количества пресни гъби. Очаква се изследване на иззетите гъби и доказване на токсина, причинил отравянето.

В съобщение до медиите от търговската верига съобщиха, че на този етап нямат данни отравянето действително да е предизвикано от продукт, купен от техен обект. Въпреки това търговецът спира продажбата на наличните гъби в магазините си.

От „Кауфланд” допълват, че производител на гъбите, поставени под възбрана от БАБХ, е полската фирма East Mushrooms SP. z.o.o. Фирмата е с дългогодишен опит и специализиран доставчик на гъби. Другата фирма доставчик е „Русев и Русев Син“ ЕООД. В периода от 11 юни до 15 юни са продадени ориентировъчно 14 000 кг от поставените под възбрана гъби, уточняват от веригата.

Ориентировъчното количество гъби спрени от продажба е около 6000 кг. „От този производител зареждаме от 5 години. До този момент подобни случаи с отровени от гъби не са регистрирани”, подчертават от „Кауфланд”.

СПОДЕЛИ