Над 700 заразени със Зика в Европа

Най-рисковите райони у нас, където може да плъзне болестта, са долините на Места, Марица и Черноморието, предупреди д-р Ангел Кунчев

зика
Бразилец държи болния си син от микроцефалия

Внос в Европа на вируса Зика вече е налице. До вчера внесените случаи бяха малко над 700, все от хора, пребивавали основно в Южна Америка. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
„Страшното не е това. Неприятното ще бъде, ако започне вътрешен пренос чрез заразени комари в страните от Европа и най-вече, ако те достигнат до жени във фертилна възраст и бременни жени“, допълни той.

По думите му симптоматиката на вируса е толкова леко протичаща, че заразеният няма да я отчете като заболяване. „В 20-30% от случаите ще има лека температура, лек обрив, отпадналост – типичен летен грип, на който няма да се обърне внимание“, отбеляза д-р Кунчев. От чисто медицинска гледна точка Зика не е нещо плашещо. От вируса трябва да се страхуват бременни, както и жени, които предвиждат забременяване. Той е опесн за тях, тъй като уврежда плода и децата се раждат с микроцефалия.

Като по-рискови райони като климатични условия експертът посочи Малта, Испания, Италия, Гърция, Португалия, Хърватия, някои от районите в България – долините на Места, Марица, както и по южното Черноморие. У нас се намира комарът преносител – тигровият комар, така че условия има, но за момента е вносно заболяване. „Случаите са не там, където климатичните условия са по-подходящи, а там, където потокът от хора, идващи от Южна Америка, е по-интензивен“, обясни д-р Кунчев.

 

СПОДЕЛИ