3000 доктори ще лекуват над 1 милион пациенти в новата болнична верига „Аджъбадем Сити Клиник“

Групата ще инвестира в изграждането на самостоятелна детска клиника, ще отвори центрове за инслут и трансплантации

България ще се превърне в здравен център не само на Балканите, но и в цяла Източна Европа, след като у нас заработи най-новата болнична верига „Аджъбадем Сити Клиник“. Преструктурирането е въпрос на време, след като финалните документи по сделката за придобиването на „Токуда Болница София“, заедно с дъщерното й дружество „Токуда Груп“, и сливането с веригата „Сити Клиник“ бяха подписани на официална церемония на 8 юни.

„Целта ни е България да стане център. И да се възползваме от това, че е член на Европейския съюз, благодарение на което структурата ще може да лекува и пациенти от други европейски страни, включително и от Русия“, заяви след подписването Мехмет Али Айдънлар, изпълнителен директор на турската компания „Аджъбадем“ и бъдещ председател на управителния съвет на групата „Аджъбадем Сити Клиник“ .

В момента болниците от веригата обслужват пациенти от страните в Средна Азия, бившите съветски републики (най-вече от Русия и Украйна) и държавите от бивша Югославия. Според инвеститорите най-големият плюс на мегапроекта е, че той ще спре потока на български пациенти в чужбина, включително Турция, защото най-голямата здравна верига в страната ще предлага пълния спектър от медицински услуги.

„Надяваме се да развием здравения туризъм, а също така кадрите и обучението. „Аджъбадем“ имат един от най-добрите университети в света, където разчитаме да обучаваме наши кадри. Разбира се ще има обмяна на опит и доктори. И се надявам, че това ще допринесе за едно ново ниво на здравеопазване в цялата държава“, коментира председателят на управителния съвет на „Сити Клиник“ Ангел Ангелов.

Очаква се в новата структура да работят над 3000 български лекари, с които в близките дни ще започнат преговори за подновяване на договорите. Нито едно работещо отделение, което обслужва пациенти, няма да бъде закривано, увериха ръководителите на мегаболницата. Възможно е да се наложат допълнителни инвестиции за подновяване на медицинското оборудване и апаратура, както и за подобряване условията на труд, за да се гарантира възможно най-качествената здравна услуга у нас.

„Ще поставим фокус върху минимално инвазивните методи на лечение и амбулаторните дейности. Новите ни партньори имат дълбоки традиции в детското и майчино здравеопазване, затова един от бъдещите планове е изграждането на самостоятелна детска клиника“, издаде изпълнителният директор на „Сити Клиник“ Илиян Григоров, който занапред ще ръководи цялата група „Аджъбадем Сити Клиник“.

сити клиник - операция

Новата група ще управлява 3-те болници и 3-те медицински центъра на „Сити Клиник“ в София, Варна и Бургас, заедно с 575 болнични легла (в 37 отделения и 23 операционни зали), медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на територията на „Токуда Болница София“. По този начин веригата ще може да обслужва около 10 000 онкоболни годишно и над 1 000 000 други пациенти.

Сред планираните нови технологии и медицински дейности, които ще предлага веригата вбъдеще, са осигуряването на гама нож като допълниние на възможностите за лечение на злокачествени заболявания в онкологията и робот „Да Винчи“, заедно с програма за роботизирана хирургия, включително и в кардиохирургията. Групата ще инвестира също в създаването на специализиран инсултен център и център за трансплантации по модела на водещите такива центрове в света.

СПОДЕЛИ