Първото в света 3D лекарство вече е на пазара в САЩ

Предимството на новите хапчета е, че се разтварят мигновено

1731

Първото в света 3D лекарство вече има необходимото одобрение от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) и може да бъде закупено в Щатите, съобщава сайтът Science Аlert, цитиран от Red media. Става въпрос за медикамента „Spritam”, който е предназначен за лечение на епилепсия. Според Science News Journal, Aprecia е първата фармацевтична компания в света, която използва 3D технология за принтиране при производство на лекарството.

Предимството на 3D-принтираните хапчета се дължи на тяхното качество да се разтварят почти мигновено. Материалът, от който се принтират, е на основата на прах, като структурата на продукта е изградена върху наслагването на множество слоеве. В случая на „Spritam“ това е преимущество, тъй като е много по-лесно медикаментът да бъде приеман от хората, страдащи от дисфагия (състояние, при което е изключително трудно да се преглъщат хапчета и което е често срещано при хора с епилепсия). Той буквално се разтапя в устата и не може да причини задушаване или задавяне.

3D принтирането на лекарства може да помогне в бъдеще и за лечението на пациенти, които трябва да приемат медикаменти по индивидуална схема и в определени количества. По-важното – успешното пускане на лекарството на пазара отваря врати за научноизследователска и развойна дейност за други 3D принтирани медикаменти.

СПОДЕЛИ