Бъдещи лекари ще държат изпит по антитероризъм

Догодина в МУ-Варна ще завършат първите у нас 170 медици, които ще са обучени как да действат при атентати и бедствия с много пострадали

Военно-медицинският отряд по време на учение

Какви трябва да са действията на медиците при атентати и терористични актове с много жертви? Студентите на Медицинския университет във Варна ще получат отговорите още тази есен, когато висшето училище ще въведе новата дисциплина „Антитероризъм“ в учебната програма на възпитаниците си.

„Единните държавни изисквания в образователните програми в България трябва да се променят и във всички висши училища да присъства обучението и подготовката за реакция при терористични атаки“, коментира ректорът на университета проф. Красимир Иванов.

Модулът по антитероризъм ще е част от държавния стаж на шестокурсниците по медицина. В него ще се постави акцент върху хирургията, инфекциозните и вътрешните болести. Първи у нас ще го завършат 170 бъдещи лекари, които ще се дипломират догодина.

„Обучението ще е полезно и за подготовката на лекарите за реакция при бедствия, аварии и приток на мигранти, които носят специфична патология“, обясни деканът на Медицинския факултет в МУ-Варна проф. Радослав Радев.

СПОДЕЛИ