Бременна загуби 21 литра кръв докато ражда

Лекари от АГ болница „Майчин дом“ направиха три животоспасяващи операции на 34-годишната жена

34-годишна родилка с тежката диагноза плацента превия перкрета е била спасена в Университетската АГ болница „Майчин дом“, съобщиха от лечебното заведение. Жената е била активно наблюдавана през цялата бременност и лекарите са били подготвени за такова развитие.

Това е сравнително рядко усложнение на раждането, при което плацентата предлежи неправилно и не може да се отдели спонтанно. Врастването на плацентарната тъкън в маточната стена може да се случи по различни причини като профилактиката е трудна, а самото раждане обикновено протича тежко, с голяма кръвозагуба.

Уникалното в този случай е, че хориалните власинки на плацентата са били толкова дълбоко проникнали, че са излезли и по повърхността на силно кръвоснабдената матка. След раждането на бебето се е наложило отстраняването й. Цезаровото сечение е извършено от д-р Веселин Дяволов и д-р Ибрям.

Динамичното проследяване установява, че независимо от положените усилия продължава скритото кървене и на фона на задълбочаващата се анемия се налагат последователно две нови операции, в които се включват четирима анестезиолози, а към акушеро-гинекологичния екип се присъединява и доц. Божидар Славчев. По време на трите интервенции на пациентката са преляти 21 литра кръв, плазма и тромбоцитна маса.

Жената вече се чувства добре и днес беше изписана от болницата заедно с бебето, което е момиченце, тежи 2920 гр., 47 см. Това е второ раждане за 34-годишната майка.

СПОДЕЛИ