Пускат нови лекарства срещу хемофилия, рак и псориазис

Общо шест медикамента чакат разрешение за употреба в Европа

2227
високо кръвно

Шест нови медикамента за лечение на сериозни заболявания се очаква да се появят на европейския пазар. Всички те получиха препоръки за одобрение от Комитета за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) на последното му заседание. Комитетът е част от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която на свой ред трябва да издаде и окончателното одобрение за пускането им на пазара.

Два от новите медикамента са срещу появата на кръвоизливи при хора с Хемофилия В. Те са обявени за лекарства сираци, което означава, че са предназначени за редки заболявания. И двата медикамента могат да спират кървенето при пациентите във всички възрастови групи.

Другото ново лекарство, което се очаква да получи разрешение за употреба, се препоръчва за лечение на метастази при рак на дебелото черво. Той ще се предлага под формата на таблетки.

Четвъртият продукт пък ще помага на хората с ХИВ-инфекции. Той ще може да се прилага при възрастни и деца над 12 години в комбинация с друга антивирусна терапия, смятат специалистите на ЕМА. Петото лекарство е за лечение на псориазис. То ще се предлага като инжекции.

Последният от новите медикаментие е за предотвратяване на гаденето и световъртежа при химиотерапия. След като получи окончателно одобрение, продуктът ще се предлага под формата на инжекции и ще може да се прилага при възрастни.

СПОДЕЛИ