Проф. Милан Миланов: Седем милиарда лева ще успокоят здравеопазването

Лекарският съюз е беззъб, а пациентите са в безпътица, казва началникът на централната реанимация на "Пирогов" проф. Милан Миланов

Проф. Милан Миланов

– Лекарският съюз вече има нов председател – д-р Венцислав Грозев. Очаквате ли нещо да се промени?

– Такива манипулации и нарушения на устава по време на отчетно-изборен събор на лекарския съюз, каквито се случиха на отминалия преди десетина дни форум в Равда, досега не съм преживявал. И затова си тръгнах изпълнен с омерзение. Съборът протече по един предварително подготвен план, а изборът на нов председател беше предизвестен. Д-р Венцислав Грозев няма никаква визия за преформатирането на съсловната организация. А БЛС се нуждае от рестарт. Българските лекари се нуждаят от една истинска структура, организирана на професионален принцип. Вместо това през последните три години ръководството в лицето на д-р Цветан Райчинов ни убеждаваше, че сме партньори с министерството, касата и парламентарната комисия. Такова нещо в целия свят няма. Нормалната ситуация е БЛС да е противник на триглавата ламя – МЗ, НЗОК и НС. Нямам предвид да водим война или да правим революции. Но интересите на лекарите, а и на пациентите не съвпадат с интересите нито на касата, нито на министерството, нито на парламента.

– Защо не го дадохте този рестарт?

– Опитахме се. През оценка на актуалното състояние, до въпрос какво ще прави новото ръководство. Но никой от кандидатите за председател не каза как ще увеличим обществените средства за здравеопазване – дали през увеличение на вноските, дали през по-висока събираемост, дали нещо друго… Говориха красиви приказки, даваха обещания, които почти ме разплакаха, но не отговориха на важните въпроси. Затова считам, че и новото ръководство ще върви по дребнотемието. Имам лошо предчувствие, че ако ние отвътре не променим структурата на съюза, ще ни го променят политиците. На практика БЛС ще бъде заличен. Ще станем казионна организация.

– До месец се очаква промените в Закона за здравното осигуряване да бъдат гласувани от депутатите. Тогава ще се успокои ли системата и ще има ли ред?

– Не, без достатъчно средства никакъв ред и никакво успокоение няма да има. Парите в сектора са малко. Двойно по-малко от необходимите. Това е посочено и в доклада на световната банка, където се казва, че в България се харчат два пъти повече пари, отколкото има в обществените фондове. Или иначе казано, в момента официално разполагаме с 3,9 млрд. лева годишно, но харчим 7 млрд. лв. А това идва да покаже, че българите доплащат почти половината от разходите за здраве директно от джоба си. Ако искаме да изчистим и подредим системата, първото условие е да разполагаме със 7 млрд. лева обществени средства. И всякакви приказки за изтичане, точене и запушване са пълни глупости. Да, част от парите изтичат, но не по посока на лекарите и пациентите, а в частни джобове. Освен това в този закон има една много хитра, мръсна, гадна уловка. В текстовете се заменя изречението „здравната каса заплаща“ със „здравната каса закупува“. Тоест НЗОК ще избира какво да купува и от кого. Но по какви правила, как и защо, изобщо не е ясно. А това означава, че ще има пари за послушковците, за нашите хора, за тези, които пълнят партийните касички. Конкуренция се прави само от един субект и това е пациентът. Няма друг, който да определи кой, защо и как да закупува услуга. Защото касата е само един събирач на пари, а пациентът е този, който плаща. И моля управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов малко да си озапти апетитите. Не може той да казва пациентът къде да отиде, нито колко да плати. НЗОК е обществен фонд. И аз като съм си вкарал парите там, съм го направил, за да знам къде ми стоят и за да не ме дерат жив, като отида в болница.

– Възложихте на новия шеф на БЛС да се бори срещу методиката за плащане на болничната помощ, която въвежда лимити. Очаквате ли управляващите да отстъпят?

– Новото ръководство на БЛС е старото. А старото подписа въпросната методика, която, за пореден път ще кажа, е престъпна. Даже е предлагало още по-лоши неща. Даже е участвало в разпределението на парите за всяка болница съвместно с надзорния съвет. И аз питам кой колко пари е взел? Въпреки решението на ВАС да спре действието на скандалните текстове, които предвиждат лимити, аз не съм оптимист, че методиката ще бъде променена. Държавата няма да отстъпи, защото просто няма пари.

– Какво означава това за пациентите?

– Безпътица и лошо качество на услугата. Но тази методика въвежда нещо много лошо – бюджетиране на здравеопазването. Ето ти 5 лева, оправяй се. Е, как един директор на болница да се вмести в този бюджет? От какво да спести? От заплати ли, от лекарства ли, от чаршафи ли, от ток ли?

– Но здравният министър Петър Москов твърди, че нищо за хората няма да се промени?

– Той е длъжен да говори така. Нали разбирате, че той не може да излезе и да каже: „Леле, мамо, какви ги натворихме.“ Каква обаче ще бъде действителността – доходите на докторите и сестрите ще намалеят, а болните ще получат медицина от миналия век. Нямаме изход. И отново българските лекари сме оставени сами срещу пациентите. Защото докторът е този, който се среща с болния и му сервира неприятните новини – ела другия месец, донеси си чаршаф и аспирин, а после мини през някоя фирма и си плати импланта, ставата или лещата. Обаче като казваме, че това са условията, трябва да продължим и да кажем, че това не са нашите условия. На нас са ни наложени и ние сме длъжни да работим по този начин. Не аз искам това от теб, уважаеми пациент, те го искат.

– Добро решение ли е сливането на болници?

– Сливането на 9 болници от карето на бившата Медицинска академия не е добър вариант. Окрупняването на болници в Западна Европа върви от 20 години. Обаче как се обединяват – на регионален принцип, а не сливаш лечебни заведения, които имат различна дейност. Например в даден район има една областна болница и да кажем 5-6 общински. Във всички тях има 7 хирургични отделения, 7 – вътрешни, 7 – родилни, 7 – неврологични. И две трети от тези отделения не работят. Вместо това може да се каже, че общинска лечебница в Исперих ще се занимава с вътрешни болести и неврология. За целта там ще се съсредоточат специалисти и съответната апаратура. А в Тервел ще работят само по хирургични и ортопедични пътеки и няма да има родилно отделение.

– А бременните от Тервел къде ще раждат?

– Ама чакайте сега. Ако една бременна е добре проследена в доболничната помощ, тя ще си знае термина. Холдингът ще е структуриран така, че в деня, в който жената трябва да роди, линейка от Тервел ще я закара в Разград. А в деня на изписването специализирана кола ще я върне обратно. Тук говорим само за планова медицина. Защото спешната помощ трябва да е организирана по съвсем друг начин и тя ще бъде много добра, защото съм чел стандарта.

– Тогава къде ще бъде закаран човек с инсулт, ако най-близкото лечебно заведение е на повече от 50 км, районът е труднодостъпен и е зима?

– Не, няма да е в най-близката болница, а в тази, която може да го спаси от инсулта. Този пациент се кара в лечебното заведение, което може да лекува инсулт. Защото какъв е смисълът да закараме пациент в най-близкото лечебно заведение, когато там нямат например съвременна дихателна апаратура. Това не е болница, а старчески дом. И дори да е на 20 метра от къщата на получилия инсулт, той само ще си умре във въпросния старчески дом. Не може болен с инфаркт, инсулт или тежка травма да го пратиш в едно отделение, в което има само легла и чаршафи, на които пише МЗ. Какво ще го правят там.

– А защо изобщо съществува такова отделение?

– Няма причина. Поне не медицинска.

– Как да стане окрупняването в София, след като никой не хареса предложения от министъра вариант?

– София не е добър пример, колкото и странно да звучи. Тук имаме общински, университетски, ведомствени и спешна болница. И частни. А в крайна сметка софиянци не са доволни, макар на хартия би трябвало да са най-щастливи от болничната помощ. В столицата много трудно ще се сложи ред. Според мен би трябвало да се поднови опитът за създаване на холдинг въпреки печалния опит от недалечното минало. Но тогава беше направена груба грешка да се обединят поликлиники с лечебни заведения. Сега в него трябва да бъдат включени само градските болници и диспансерите. И то не да им направим обща администрация, а всяка да се специализира в различни направления.

– Нормално ли е хората да се разделят по болести и да бъдат вкарвани в пакети?

– Аз разчитам становището на д-р Москов относно пакетите като опит да внесе ред в хаоса. Някой най-после трябва да каже: касата разполага с толкова средства и те стигат за това и това. Нима сега не съществува листа на чакащи? И в момента съществува доплащане и както стана ясно, то е 50%. И сега съществува изречението: „Абе трябва да дойдеш след два месеца, че сега сме претоварени, но ако дадеш нещо, ще те оперирам утре.“ Говоря много откровено и нека колегите не ми се сърдят. Това е моментната ситуация – мъгла и тотален хаос. А тази среда е идеална за корупция и грешки.

– Ако аз съм съвестен гражданин и се осигурявам на реалния си доход, но имам лошия късмет да не съм със сърдечно заболяване, а да страдам от псориазис и министърът ме прати в допълнителния пакет, кое ще ме накара да продължа да си плащам вноските?

– Деленето на пакети не означава, че едни болести трябва да бъдат в основния, а други – в допълнителния. Това никъде по света го няма. Това би било тотално грешно, ако по този начин направят пакетите. Истината е, че всяка болест трябва да е в основния пакет. А пътеките трябва да бъдат разделени на дейности. И например клиничната пътека за инфаркт ще покрива на 100% всички дейности, когато човек е в болница, а пътеката за псориазис ще покрива 50% от лечението. Но не може да оставяш която и да е болест без покритие в основния пакет и да делиш хората по заболявания.

СПОДЕЛИ